• Wpisów: 24
  • Średnio co: 86 dni
  • Ostatni wpis: 2 lata temu, 13:01
  • Licznik odwiedzin: 4 187 / 2160 dni
 
dismentowyswiat
 
Na pyszny początek – prosty, ale wspaniały przepis. Aby przygotować porcje dla sześciu osób, należy zaopatrzyć się w 1 kilogram obranej dyni w kawałkach, ¾ litra bulionu warzywnego, 2 szalotki, 80 gramów masła, 250 ml śmietany, 600 gramów krewetek, kilka gałązek pietruszki, sól i pieprz.

Na patelni, na maśle podsmaż posiekane szalotki. Następnie dodaj dynię w kawałkach. Na patelnię wlej bulion, przykryj i gotuj przez pół godziny na wolnym ogniu. Kiedy dynia będzie miękka, zblenduj ją, by otrzymać kremowe, delikatne purée. Dodaj trochę śmietany, sól i pieprz.

Umyj krewetki, obierz je i podsmaż na maśle z solą i pieprzem. Krem podaj na talerzach razem z gorącymi krewetkami. Każdą porcję możesz udekorować pietruszką.

zupa.jpg

Nie możesz dodać komentarza.